Bod č. 22

Koncepcia mestských lesov (materiál bude prerokovaný po petíciách 16.30 h)


Uznesenie 1798/2014

Mestské zastupiteľstvo po prerokovaní materiálu
Mestské zastupiteľstvo po prerokovaní materiálu

A. berie na vedomie

. návrh koncepcie na podporu rekreačnej funkcie a rozvoja Bratislavského lesného parku na území v správe mestskej príspevkovej organizácii Mestské lesy v Bratislave do roku 2025 s tým, že rozvojové projekty sa budú realizovať postupne podľa finančných možností hlavného mesta SR Bratislavy a mestskej príspevkovej organizácie Mestské lesy v Bratislave a po prerokovaní s verejnosťou.

B. schvaľuje

zriaďovaciu listinu mestskej príspevkovej organizácie Mestské lesy v Bratislave v predloženom znení.

C. žiada

primátora hlavného mesta SR Bratislavy

1. Uložiť mestskej príspevkovej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť zníženia úmyselnej (plánovanej) ťažby na celom území (lesných pozemkoch) Bratislavského lesného parku v jej správe tak, aby maximálny priemerný objem úmyselnej ročnej ťažby bol 5 000 m3/ročne, resp., aby celkový objem úmyselnej ťažby nepresiahol 50 000 m3 počas 10 rokov platnosti nového LHP (PSL) v období rokov 2016 - 2025.

2. Vyhlásiť moratórium na obnovnú úmyselnú ťažbu na území Bratislavského lesného parku v správe mestskej príspevkovej organizácie Mestské lesy v Bratislave až do konca platnosti LHP (PSL) v decembri 2015 s tým, že sa moratórium nebude týkať výchovnej úmyselnej ťažby.

3. Uložiť mestskej príspevkovej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť obnoviť certifikáciu FSC na celom území (lesných pozemkoch) Bratislavského lesného parku, ktoré sú v jej správe.

4. Uložiť mestskej príspevkovej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť pri vyhotovovaní nového LHP (PSL) na obdobie rokov 2016 - 2025 zapracovať do neho požiadavky vyplývajúce z tohto uznesenia a pri vyhotovovaní nového LHP (PSL) aktívne spolupracovať s odbornou a občianskou verejnosťou a mimovládnymi organizáciami, ktoré sa venujú problematike rekreácie, oddychu, športu a ochrany prírody na území Bratislavského lesného parku v jej správe.

5. Uložiť mestskej príspevkovej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť priebežne zverejňovať informácie o plánovanej, prebiehajúcej a ukončenej ťažbe na webovej stránke mestskej príspevkovej organizácie Mestské lesy v Bratislave (v textovej, tabuľkovej aj v mapovej podobe), vrátane informácií o spoločne vyznačených ťažbách (mestská príspevková organizácia Mestské lesy v Bratislave a zástupcovia verejnosti).

6. Uložiť mestskej príspevkovej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť vypracovať Výhľadový plán poľovníckeho hospodárenia (podľa § 21 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 344/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o poľovníctve) v termíne do 30. 6. 2015 a pri jeho vyhotovovaní aktívne spolupracovať s odbornou a občianskou verejnosťou a mimovládnymi organizáciami, ktoré sa venujú problematike rekreácie, oddychu, športu, ochrany prírody a poľovníctva na území Bratislavského lesného parku v jej správe.

7. Požiadať Okresný úrad v Bratisalve o vyhlásenie pozemkov v Bratislavskom lesnom parku vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislavy za nepoľovné plochy podľa zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve (§4 ods. 7) s minimálnou rozlohou 820 ha (podľa mapy a zoznamu parciel v prílohe č. 1). Požiadavky z tohto uznesenia sa zapracujú do Výhľadového plánu poľovníckeho hospodárenia.

8. Začať ako príslušný cestný správny orgán konanie podľa § 3 ods. 7 zákona č. 135/1961 Zb. v platnom znení s cieľom zákazu (vylúčenia) individuálnej automobilovej dopravy na Ceste mládeže počas celého roka v úseku od parkoviska pri Červenom moste - Partizánskej lúke až po parkovisko pri horárni Krasňany.

9. Zabezpečiť spracovanie územného plánu zóny pre celé územie Železnej Studienky, presnejšie v okolí Cesty Mládeže od Červeného Mosta po Sanatórium a do času jeho schválenia vyhlásiť v tomto území stavebnú uzáveru, okrem parciel pre reštauračné zariadenia pred druhým jazerom.

10. Navrhnúť do návrhu rozpočtu hlavného mesta SR Bratislavy na roky 2015 - 2017 navýšenie rozpočtu pre mestskú príspevkovú organizáciu Mestské lesy v Bratislave o sumu 350 000,00 Eur, ako krytie dôsledkov vyplývajúcich z tohto uznesenia v roku 2015 a v ďalších rokoch vo výške 300 000,00 Eur.

11. Predložiť na rokovanie Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy informáciu o plnení tohto uznesenia do 31. 01. 2015 a potom každoročne na prvé zasadnutie Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy v danom roku až do roku 2026 vrátane.
TK: 31. 01. 2015 až do roka 2026 vrátane
Súvisiace dokumenty

Príspevky

Neboli nájdené žiadne záznamy.